Her har du 10 tips for effektiv trening

sist uke snakket jeg og kjæresten såvidt om å ta noen treningsøkter sammen, og litt hva vi ville ha ut av treningen.
Erfaringsmessig vet jeg det er viktig å sette seg ned å få ting på papir.
Hva vil du ha ut av treningen, hvor ofte kan du trene, har du noen å trene med og ikke minst hvordan bør man spise.

I dag kom jeg over et utrolig bra innlegg på www.iform.no


Så for de av dere som ønsker å komme i gang med treningen, har mistet motivasjonen, eller bare vil ha litt innspill.....Les innlegget under:

Attityde:
Hvis du trener for at du "må", så vil du ikke komme langt. Du kommer helt enkelt til å bli lei etter en stund. Ved å regelmessig påminne deg selv om de fordeler som regelmessige trening medfører - øket energi, og vitalitet, sex appeal, bedre selvtillit, økt produktivitet og selvfølgelig en finere kropp - så vil du oppdage at treningen umiddelbart føles morsommere og mer meningsfylt. "Jeg må" vil da automatisk forandres til "jeg vil"!

Konkurrer bare med deg selv:
De fleste slutter med treningen fordi de sammenligner seg selv med andre, og trekker konklusjonen at de andre er mye bedre enn dem selv. Det er ganske dumt, fordi det ikke finnes noen andre som har eksakt de samme genetiske forutsetningene som en selv. Dessuten kan forskjeller i alder, kjønn, personlighet m.m spille inn. Ingen kan være best i alt. Forsøk å være realistisk. Den eneste personen du i virkeligheten kan sammenligne deg med er deg selv.

Sett opp kort- og langsiktige mål..
Hvis du ikke vet hvor du skal gå, kommer du til å havne et annet sted" lyder et ordtak, og det ligger det mye i. For at du skal komme noen vei med treningen din må du ha et mål. Det kan være et stort mål, f.eks å vinne klassen din på det nasjonale mesterskapet, eller et mindre, men minst like viktig mål, som å komme i form, få frem magerutene, gå ned 10 kilo eller legge på deg et bestemt antall kilo muskler.

Har du et mål klart for deg blir det lettere å motivere seg for treningen. Valget av øvelser, treningsintensitet o.s.v vil bli mye enklere. I blant kan veien til målet føles veldig lang. Da kan det være klokt å ha en serie delmål. Du ser da hvordan du kommer steg for steg nærmere ditt store mål. Hva kan være bedre for motivasjonen?!

Ved å føre treningsdagbok kan du se hvordan du dag for dag kommer nærmere dine mål. Du kan også raskt oppdage om du trenger å gjøre spesielle forandringer i din trening eller kost for å lykkes.

Regelmessighet
Regelmessig trening henger nær sammen med mental forberedelse. Hvis du er skikkelig seriøs med treningen, vil du snart innse at regelmessighet i treningen er alfa og omega for å få fremgang. Det er også et spørsmål om disiplin: du kan trene deg selv mentalt ved å sørge for at du aldri går glipp av en treningsøkt. (Selvfølgelig skal du ikke trene hvis du er syk eller skadet. Det du skal unngå er å bli fristet til å droppe treningen av en tullegrunn fordi humøret ikke er på topp en dag).

Oppvarming
En riktig oppvarming er noe av det viktigste hvis du vil unngå skader og få mest mulig ut av treningen din.

Enten du trener på morgenen eller etter en hard dags arbeid på skole eller jobb, så behøver kroppen din å varmes opp og forberedes til en hard treningsøkt. Velg en passende oppvarmingsøkt - varier gjerne - og sørg for å bruke ca 15-20 minutter på denne aktiviteten før du går over til selve treningen.

Utførelse
Lær deg å utføre alle øvelser riktig. Er du usikker på hvordan du skal gjøre så spør noen som er mer erfaren enn du, eller les deg til bedre viten! Kjør heller med lette vekter og god muskelkontakt enn for tungt. Du skal ikke gynge eller bruke kroppen som brekkstang for å få opp vekten. Utfør gjerne reppetisjonene langsomt og kjenn hvordan muskelen arbeider. Ta gjerne en kort pause i spent posisjon før du senker vekten det gir en mer kontrollert utførelse og dessuten maksimal muskeltilvekst.

Trenings intensitet
Intensitet kan man enklest definere som det prosentvise tilfeldige muskelarbeidet. Jo nærmere intensitetsprosenten nærmer seg 100 (%). eller med andre ord jo hardere du trener, desto bedre resultat vil du få. Opp til en hvis grense: du kan selvfølgelig også bli overtren hvis du overdriver treningen.

Ikke overtren
Hvis treningen går bra og man har store ambisjoner er det lett å trene for mye og for hardt og dermed bli overtrent. Også her er det disiplin som gjelder, det gjelder å holde seg til et system, og ikke glemme at hvile er nødvendig for muskelvekst

Treningsdagbok
Det finnes så mange ulike faktorer som spiller inn når det gjelder treningen din, at det kan være så godt som umulig å vite hva som har påvirket treningen din i den ene eller andre retningen. Ved å føre inn i en treningsdagbok hvordan du trener, nøyaktig hvordan du spiser, hvordan du sover, hvordan du føler deg og hvordan kroppen din reagerer på treningen, kan du derimot lett finne ut hvilke treningsmetoder som har virket og ikke. Ved å fast føre treningsdagbok, i f.eks ett år, vil du lære deg mye nytt om kroppen din og hva som påvirker deg fysisk og psykisk. Du kan gå tilbake å se hvordan du har spist og trent under perioder hvor fremgangen har vært bra - og omvendt.

Matvaner
Du må være, bevist om hvor viktig det er å spise riktig for å få fremgang innen denne og alle andre idretter. Lær deg så mye du kan om næringsmidler og din kropps behov. Lær deg å lage nyttig, god mat. Ingen kosttilskudd i verden kan erstatte et velballansert og næringsrikt
kosthold!
bloglovin

1 tilbakemelding

marchi

10.aug.2010 kl.09:35

Og kjæresten ble mer motivert enn noen gang! Gleder meg til å komme i gang med sykkelrundene rundt Sogn OG sette meg treningsmål og komme i gang etter å ha vært støttemedlem på Elixia litt for lenge:)

Skriv en ny kommentar

Jonas

Jonas

23, Sørum

Blid og positiv gutt på 23 år, som jobber og bor i Oslo. Er over snittet interessert i trening og er derfor å se på Sats mer eller mindre hver dag:-) Ellers har jeg etter mye hjelp fra samboern endelig kommet i gang med speilrefleksen. Så når jeg ikke er å se på Sats er jeg ute i Oslo`s gater å tar bilder av stort og smått...

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits